آموزش تندخوانی اسپیدریدینگ speedreading و افزایش تمرکز

تندخوانی یا اسپیدریدینگ (speedreading) یکی از مهمترین مهارت هایی است که با توجه به سرعت نامحدود اطلاعات در دنیای امروز که سرعت رشد اطلاعات بیشتر از مطالعه بشر است، تسلط بر مهارت تندخوانی، تفاوت بزرگی در موفقیت تحصیلی، کاری و حرفهای افراد ایجاد کند. فرقی نمی کند یک دانش آموز، دانشجو، کارمند یا مدیر کسب و کار شخصی خود هستید. اینکه بتوانید اطلاعات را سریعتر،بهتر و با زمان بندی بالاتر بر حافظه بلند مدت شما نقش بگیرد، تفاوت محسوسی بین شما و ۹۵٪ افراد که از این مهارت تندخوانی بی خبر هستند،جلوترید. بسیاری از ما زمان زیادی را صرف مطالعه میکنیم، اما نتیجهای که میگیریم با زمانی که صرف شده همخوانی ندارد. دلیل این امر معمولاً به روشهای اشتباه مطالعه برمیگردد. در این مقاله قصد داریم با بررسی نکاتی کاربردی و علمی، به شما یاد بدهیم چطور میتوانید تندخوانی یا اسپیدریدینگ (speedreading) را اصولی یاد بگیرید سرعت مطالعه خود را ۳تا ۷ برابر یا حتی بیشتر افزایش دهید.
نقش عبارت خوانی بجای کلمه خوانی در تندخوانی
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که بسیاری از افراد در مطالعه انجام میدهند، تمرکز بیش از حد بر روی تکتک کلمات است. وقتی شما کلمهبهکلمه مطالعه میکنید، ذهن بهسختی میتواند بین مفاهیم ارتباط برقرار کند. اما اگر یاد بگیرید به جای کلمات، جملات یا حتی پاراگرافها را بهصورت یک واحد مفهومی بخوانید، سرعت درک و پردازش شما بسیار بالاتر خواهد رفت و تندخوان تر می شوید.
این مهارت نهتنها سرعت مطالعه را بالا میبرد، بلکه درک کلی از موضوع را نیز بهبود میبخشد. حتی در بخشهایی مانند ریدینگ زبان انگلیسی نیز توصیه میشود اگر معنی چند کلمه را نمیدانید، نگران نباشید؛ مهم این است که مفهوم کلی پاراگراف را درک کنید.
تندخوانی با چشم خوانی،بلندخوانی ممنوع!
مطالعه با صدای بلند یا حتی لبخوانی یکی از عادتهای نادرستی است که سرعت مطالعه را به شدت کاهش میدهد. هر زمانی که شما چیزی را با صدای بلند مطالعه می کنید، مغز شما باید آن را در دو مرحله پردازش کند: اول شنوایی، بعد فهم مطلب. این موضوع باعث کندخوانی میشود.
راهحل چیست؟ اصطلاحا بخوانید یا همان چشم خوانی در مطالعه . شاید در ابتدا به دلیل داشتن عادت قدیمی، احساس می کنید بازده مطاله شما پایین می آید اما با گذشت چند روز و ایجاد عادت جدید معجزه تندخوانی و افزایش سرعت و بازده مطالعه را احساس می کنید.با تمرین مداوم این مهارت، ذهن شما عادت میکند بدون صدا مفاهیم را دریافت کند، و این منجر به افزایش تمرکز و سرعت مطالعه خواهد شد.
نقش خطبری با انگشت یا خودکار در تندخوانی
یکی از مشکلات رایج هنگام مطالعه این است که چشمها خط مطالعه را گم میکنند. برای حل این مشکل میتوانید از روش «خطبری» استفاده کنید. کافی است از یک خودکار، انگشت یا شیء باریک دیگر استفاده کنید و هنگام خواندن، خط مورد نظر را دنبال کنید.
این کار چند مزیت دارد: اول اینکه تمرکز شما را بر روی خط جاری نگه میدارد و اصطلاحا خط را گم نمی کنید، دوم اینکه سرعت چشم را در حرکت روی متن بالا میبرد، و سوم اینکه مانع از برگشتهای مکرر به خطوط قبلی میشود که زمان زیادی از شما می برد.
تمرین موثر تندخوانی در افزایش دید میدانی چشم
دید محیطی به این معناست که چشم شما بتواند در یک نگاه، چند کلمه یا حتی یک خط کامل را ببیند. این مهارت با تمرین قابل تقویت است. برای این کار میتوانید هر روز یک یا دو صفحه از متنی که حفظکردنی نیست را با انگشت دنبال کرده و به سرعت جملهها را بخوانید، بدون اینکه توقف کنید یا معنا را عمیق تحلیل کنید.
این تمرین باعث میشود دامنه دید چشم شما گسترش یابد و به مرور زمان بتوانید کلمات بیشتری را همزمان دریافت کنید. همچنین کمک میکند سرعت چشمتان در اسکن مطالب بالا برود. چشم هم مانند سایر اعضای بدن عضله دارد و با تمرین مثل تمرینات ورزشی در باشگاه، می توانید عضلات چشم را قوی تر، دامنه دید خود را وسیع تر نمایید.
فراموشی طبیعی است؛ وسواس نداشته باشید
بسیاری از افراد هنگام مطالعه احساس میکنند که چیزی را فراموش کردهاند و مدام به عقب برمیگردند. این برگشتها نهتنها وقتگیر هستند، بلکه باعث کاهش تمرکز نیز میشوند. درحالیکه فراموشی جزئی در بار اول مطالعه تا مقدار زیادی طبیعی است.
راهحل این است که ابتدا کلیات را بخوانید و بفهمید، و در مراحل بعدی مطالعه، به جزئیات بپردازید. ذهن ما زمانی که ابتدا تصویر کلی از موضوع دارد، راحتتر میتواند اطلاعات جزئی را در جای درست ذخیره کند. خیلی ها در مطالعه برعکس این کار را انجام می دهند،یعنی اول مثال ها و جزییات را می خواهند به تسلط برسند بدون آنکه هنوز اصل مطلب را نفهمیده اند.
حذف عوامل حواسپرتی در مطالعه و تندخوانی
یکی از مهمترین دلایل کاهش تمرکز و کندی مطالعه، وجود عوامل حواسپرتی مثل موبایل، سر و صدا یا نور زیاد است. توصیه میشود هنگام مطالعه، تلفن همراه را سایلنت کرده و آن را دور از دسترس قرار دهید. همچنین در مکانی آرام و با نور مناسب مطالعه کنید. اگر در محیطی شلوغ هستید و چارهای ندارید، میتوانید از هدفونهای حذف نویز یا گوشگیر استفاده کنید. هرچقدر محیط اطراف آرامتر باشد، ذهن شما بهتر میتواند روی مطالعه متمرکز شود و تندخوانی برای شما راحت تر صورت می گیرد.
ثبت عبارات نامفهوم یا جملات دشوار در دفترچه یادداشت
اگر هنگام مطالعه با کلمهای جدید یا مفهومی دشوار مواجه شدید، لازم نیست همان لحظه، زمان زیادی برای درک آن واژه یا عبارت بگذارید. در عوض، آن را در یک دفترچه یا کاغذ کوچک یادداشت کنید و پس از پایان مطالعه، به آن مراجعه کنید. این روش مانع از وقفههای مکرر در مطالعه میشود و تمرکز را حفظ میکند. در پایان روز یا پایان واحد مطالعاتی به آن رجوع کنید، می بینید که خیلی از عبارات نامفهوم را یاد گرفتید و عملا مغز شما در طول رهایی از آن مفهوم، در حال پردازش بوده و توانسته آن مفهوم را وارد حافظه بلندمدت کند.
حذف واکنشهای غیرضروری بدن در تندخوانی
بعضی از افراد هنگام مطالعه عادت دارند در هنگام مطالعه بخشی از کتاب، سر خود را به نشانه تایید تکان دهند. این حرکات ناخواسته ممکن است بخشی از تمرکز ذهن را بگیرد و بخشی از تمرکز مغز به هدر رود. بنابراین توصیه میشود فقط با چشم و انگشت مطالعه را دنبال کنید و از واکنشهای بدنی بپرهیزید. اگر به این کار اعتیاد داشته باشید، اوایل واکنش های ناخواسته از طرف بدن امکان دارد ولی با گذشت زمان برای ایجاد هر عادت جدید، اعمال غیرارادی بدن شما به حداقل می رسد.
از راه رفتن هنگام مطالعه پرهیز کنید
مطالعه در حال راه رفتن، هرچند ممکن است در نگاه اول مفید به نظر برسد، اما بخش بزرگی از تمرکز مغز را درگیر حفظ تعادل و حرکت میکند. بنابراین بهتر است هنگام مطالعه در حال نشسته و ثابت باشید تا تمام انرژی ذهنیتان صرف درک مطلب شود. بیشترین موردی که باعث کندخووانی در نوجوانان و کودکان مشاهده کردم راه رفتن حین مطالعه است که یکی از عوامل مانع تندخوای می شود.
شرطیسازی یادگیری با موسیقی ممنوع!
برخی افراد در هنگام پخش هر نوع موسیقی نمی توانند تمرکز داشته باشند و بازده یادگیری آنها نزدیک به صفر است. به این افراد توصیه میکنیم در محیط آرام مطالعه داشته باشند.برخی دیگر از افراد در صورت پخش موسیقی سبک کلاسیک یا موسیقی های آرام و بیکلام میتوانند در مطالعه متمرکزتر باشند. به این سری افراد هم توصیه می شود که یادگیری فقط با پخش موسیقی را کنار بگذرانند چون ذهن نسبت به آن بعد از مدتی شرطی می شود. بهتر است گاهی مطالعه را در سکوت کامل نیز تمرین کنید تا به شرایط مختلف عادت داشته باشید.
نکته نویسی زیاد مانع تندخوانی است!
بسیاری از افراد هنگام مطالعه عارت دارند، زیر همه کلمات خط بکشند و کلی نکته ریز و درشت را یادداشت کنند. این موضوع به شدت سرعت مطالعه شما را کاهش می دهد و مانع تندخوانی یا اسپیدریدینگ در زمان کوتاه هتر می شود. نکته نوسی زیاد مخصوصا در مرحله اول مطالعه نهتنها وقتگیر است، بلکه باعث حواسپرتی و کاهش یادگیری میشود. پیشنهاد میشود در مطالعه اول فقط بخوانید و در مرحله مرور، موارد مهمتر را هایلایت یا یادداشت برداری کنید.
خلاصه تندخوانی یا اسپیدریدینگ
تندخوانی یا اسپیدریدینگ یک مهارت اکتسابی است، نه یک استعداد. با رعایت نکات گفتهشده در این مقاله و تمرین مستمر، میتوانید بهراحتی سرعت مطالعه خود را سه تا هفت برابر افزایش دهید. البته به خاطر داشته باشید که کیفیت مطالعه همواره مهمتر از کمیت آن است. تندخوانی مانند هر مهارت دیگر با تمرین مستمر و روزانه باعث تسلط می شود. ممکن است در روزهای اول در برخی موارد دچار ناامیدی بشوید یا آنطور که انتظار داشتید،سرعت مطالعه تان افزایش پیدا نکند. نگران نباشید و به راه خود ادامه بدهید تا به مرحله عادت سازی در تندخوانی برسید. آن موقع نتایج شگرف تندخوانی یا اسپیدریدینگ را مشاهده می کنید تا جاییکه می توانید در یک روز ۱ تا ۲ کتاب و حتی بیشتر مطاله نمایید. تمرکز، تکنیک صحیح و استمرار، کلید موفقیت در تندخوانی یا اسپیدریدینگ (speedreading) هستند.